Yang Di Pertuan Agung selaku raja berpelembagaan dalam Persekutuan Malaysia - Kamarudin, Abdul Rani (2018)
Apabila ada timbulnya isu, baik di mahkamah mahupun di arena politik, dapat tidak, ianya berkait langsung dengan perlembagaan negara kerana selaku undang-undang bertulis dan penetap dasar yang terunggul dalam Persekutuan Malaysia (Perkara 4), ianya menjadi sumber muktamad, hitam atau putihnya sesuatu perkara yang diperkatakan. Persoalan-persoalan seperti apakah sekolah-sekolah tahfiz itu bole ditutup dan apakah Kerajaan boleh memberikan dana terhadap sekolah-sekolah tersebut? Dalam hal ini, Perkara 12(2) Perlembagaan menyatakan tiap-tiap kumpulan agama adalah berhak menyenggara institusi-institusi untuk pelajaran kanak-kanak dalam ugama kumpulan itu sendiri. Pun begitu, adalah sah juga bagi Persekutuan atau suatu negeri untuk menubuh dan menyenggara institusi-institusi Islam atau mengadakan atau membantu dalam mengadakan ajaran dalam agama Islam dan melakukan apa-apa perbelanjaan yang perlu bagi tujuan itu. Begitu juga, kedudukan agama Islam sebagai Agama Persekutuan dan Raja adalah Ketua Agama (Perkara 3) juga adalah jelas.