Suara Melayu di Selatan Thailand: sorotan awal terhadap perkembangan siaran radio komuniti berbahasa Melayu - Hashim, Roosfa (Fakulti Pengajian Islam, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2018)
Kajian ini bertujuan untuk mengesan, mengenal pasti dan mendokumentasikan bibit awal kemunculan siaran radio berbahasa Melayu di Wilayah Patani dan Yala. Siapakh yang telah merintis jalan yang awal kemunculan radio di Selatan Thailand? Apakah stesen radio yang membuka laluan untuk suara dalam Bahasa Melayu? Apakah nama siaran dan mengapa nama itu digunakan? Berapa luas jangkauan dan beerapa lama tempoh siaran dalam Bahasa Melayi di radio Thailand? Apa dan bagaimana sikap dan dasar kerajaan Thailand dalam perkara ini? Apakah bahan-bahan yang tersiar dalam pelbagai stesen radio di Patani itu didokumentasikan, disimpan dan dipelihara dengan baik? Bagi menjawab persoalan ini beberapa orang tokoh utama di belakang penyiaran radio berbahasa Melayu di Selatan Thailand telah ditemu bual. Kajian ini mengenai pasti watak utama di belakang tabir penyiaran radio berbahsa Melayu di Selatan Thailand khususnya di Petani dan Yala.