Aplikasi strategi kesantunan dalam rancangan bual bicara motivasi diri radio IKIMfm = Applications of politeness strategies in motivational talk shows on IKIMfm radio - Johari, Arina; Zahid, Indirawati (Dewan Bahasa dan Pustaka, 2016)
Kajian ini mengenal pasti penggunaan pola kombinasi strategi dan maksim dalam soal jawab struktur isi rancangan bual bicara peserta rancangan bual bicara Celik Mata Reset Minda Orang yang Tenang di radio IKIMfm. Beberapa metod diaplikasikan antaranya analisis teks, transkripsi dan kuantitatif. Korpus ini menggunakan kerangka teori kesantunan Brown dan Levinson dan prinsip kerjasama Grice, yang dikombinasikan bagi membentuk model pola kombinasi strategi dan maksim untuk menganalisis 294 dialog dalam soal jawab struktur isi bual bicara. Model pola kombinasi strategi dan maksim membentuk empat pola kombinasi strategi dan maksim yang mengandungi dua pola teras, iaitu P2 dan P3. Pola teras P2 mengandungi strategi kesantunan positif dan kesantunan negatif manakala P3 mengandungi strategi tanpa rekod dan kedua-duanya mempunyai padanan maksim prinsip kerjasama (PK) tertentu. Kajian mendapati peserta perbualan mematuhi model pola kombinasi strategi dan maksim dengan pola A variasi pertama mendominasi keseluruhan ujaran untuk mencapai situasi bebas konflik. Situasi ini didapati amat signifikan dalam menzahirkan kesantunan sebenar peserta bual bicara.