Sumbangan, cabaran dan potensi kewangan Islam dalam perdagangan antarabangsa=The contributions, challenges and potential of Islamic finance in relation to international trade - Zul Kepli, Mohd Yazid (Dewan Bahasa dan Pustaka, 2017)
Makalah ini bertujuan melihat perkembangan, sumbangan, cabaran dan potensi sistem kewangan Islam moden dalam konteks perdagangan antarabangsa. Kaedah kualitatif digunakan bagi menganalisis kajian terdahulu dan bahan terbitan, termasuklah polisi kementerian, universiti dan fakulti. Kajian mendapati sistem kewangan Islam moden berkembang pesat secara konsisten pada peringkat nasional dan global, malah mempunyai daya saing yang tinggi dan menawarkan pelbagai nilai tambah.