Hak kanak-kanak dari aspek hadhanah dan nafkah: di bawah undang-undang keluarga Islam di Malaysia - Abdul Hak, Nora (2004)
Kanak-kanak adalah penerusan ummah. Justeru itu, sebagai insan yang teristimewa kanak-kanak perlu diberi belaian kasih sayang, permerhatian, didikan dan pembelaan sesempurna mungkin oleh kedua-dua ibubapa. Ibubapa hendaklah benar-benar memahami tanggungjawab serta peranan masing-masing di dalam mendidik dan membimbing anak-anak mereka. Dalam Islam kanak-kanak dianggap sebagai insan yang bersih sebagaimana satu maksud hadith Nabi Muhammad s.a.w. telah mengumpamakan kanak-kanak seperti sehelai kain putih yang akan mencorakkan ataupun yang mewarnai jiwa, hati nurani, perasaan dan pembesaran kanak-kanak dalam menghadapi cabaran masa depan ialah ibubapa dan persekitaran sekelilingnya sendiri. Jika persekitaran itu baik maka akan baiklah jiwa, hati nurani dan pembesaran kanak-kanak tadi. Tetapi jika sebaliknya berlaku ianya akan menjadi ancaman bukan sahaja kepada kehidupan kanak-kanak atau ibubapa mereka, malah masyarakat dan negara akan hidup dalam kucar-kacir.