Asal usul bahasa, tamadun manusia dan perkaitan dengan rumpun bangsa & Bahasa Melayu - Yaacob, Solehah@Nik Najah Fadilah (Perbadanan Adat Melayu dan Warisan Negeri Selangor (PADAT), 2018)
Teori perdebatan tentang asal usul penghijrahan rumpun Austronesia ke Asia Tenggara di kalangan bijak pandai masih lagi tidak sependapat. Kemungkinan dan andaian sentiasa menjadi bahan terakhir konklusi mereka. Penulis melihat kekurangan kajian yang ada perkaitan dengan asal usul manusia yang bermula di Timur Tengah itu tidak cuba dikaitkan oleh para bijak pandai. Justeru, teori-teori yang dikeluarkan tentang asal usul bangsa Austronesia di Alam Nusantara masih samar-samar. Untuk meneroka purba Alam Nusantara, pihak penulis cuba mengaitkan kejadian manusia berdasarkan Al-Quran dan perbezaan dengan Homo Erektus. Kemudian, penghijrahan manusia telah bermula 10,000 hingga 8000 tahun dahulukala sebelum Masehi apabila berlaku perubahan cuaca yang melampau di Semenanjung Arab. Pengaruh Bahasa Sanskrit juga merupakan titik asas perbincangan dasar di dalam kertas kerja ini. Untuk menghasilkan perbincangan ilmiah dan tuntas, penulis telah mengambil pendekatan analisa dan kritik. Penulis percaya, kertas kerja ini serba sedikit berpeluang memberi alternatif terhadap maklumat yang sedia ada.