Masyarakat dan alam sekitar - Abu Samah, Mohd Armi; Mohd Aris, Mohd Shukri; Mohammad, Mohammad Roslan; Bawon, Paiman (Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan, UPM, 2015)
Buku bertajuk Meneroka Interaksi Dinamik dalam Kesihatan Persekitaran, Himpunan Siri Kajian di Malaysia ini dapat digunakan sebagai bahan rujukan kepada masyarakat umum mahupun pelajar yang ingin mendapatkan maklumat berkenaan dengan interaksi dinamik komponen alam sekitar yang berkaitan dengan kesihatan persekitaran. Buku ini ditulis dengan tujuan untuk memberikan pendedahan kepada pembaca berkenaan dengan interaksi dinamik dan hubungkait antara komponen-komponen utama alam sekitar dalam kesihatan persekitaran yang boleh memberi kesan kepada kesihatan manusia. Kefahaman mengenai hubungkait atau interaksi antara alam sekitar dan kesihatan manusia dapat mendorong individu untuk mengambil peranan yang lebih aktif dalam memulihara alam sekitar.