Tinjauan tahap pengetahuan, pemahaman dan pengamalan melalui program latihan pemantapan kerohanian dalam kalangan Pelatih Skim Latihan 1-Malaysia Tabung Haji (TH) - Ismail, Taufik; M. Fadzlillah, Zulkhairi; Abdullah, Ramlee; Baharuldin, Halida; Sahrir, Muhammad Sabri (Pusat Pengajian Teras, Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor (KUIS), 2018)
Kajian ini dijalankan bagi meninjau perbezaan tahap pengetahuan, pemahaman dan pengamalan para pelatih Skim Latihan 1 Malaysia (SL1M) Tabung Haji Siri 3 dalam program Latihan Pemantapan Kerohanian yang dianjurkan oleh Lembaga Tabung Haji dengan kerjasama Masjid Sultan Haji Ahmad Universiti Islam Antarabangsa dan Al-Busyro Training & Consultancy mulai 16 Disember 2013 sehingga 25 Januari 2014 selama enam minggu. Kajian ini mengkaji perbezaan tahap pengetahuan, pemahaman dan pengamalan pelatih pada minggu keempat dan minggu keenam daripada program tersebut dilaksanakan kerana pelatih telah hampir memenuhi modul latihan yang dijalankan. Kaedah kajian yang dijalankan berbentuk kuantitatif dengan menggunakan soal selidik dan dianalisis dengan menggunakan perisian SPSS secara deskriptif. Responden kajian terdiri daripada 90 orang pelatih SL1M Tabung Haji yang telah mengikuti program Latihan Pemantapan Kerohanian dengan jayanya selama enam minggu yang bertempat di Hotel Tabung Haji di Kelana Jaya. Hasil kajian mendapati bahawa program Latihan Pemantapan Kerohanian yang dilaksanakan telah berjaya meningkatkan tahap pengetahuan, pemahaman dan pengamalan para pelatih dalam setiap ilmu yang dipelajari pada minggu keenam berbanding pada minggu keempat. Hasil kajian juga mendapati bahawa setiap ilmu yang dipelajari secara teori yang dilaksanakan secara praktikal atau amali telah memperoleh peningkatan peratusan tahap pengetahuan, pemahaman dan pengamalan yang tinggi. Kepelbagaian metode penyampaian merupakan suatu perkara yang perlu dititikberatkan supaya ilmu yang diperoleh itu mampu difahami, diamalkan, diaplikasi dan diadaptasi dalam kehidupan para pelatih sebagai salah satu medium bagi menjana dan membina insan kamil dalam usaha menjadi hamba yang bertakwa.