الجزء الأول من كتاب "مفتاح العربية" دراسة تقويمية - Youssef, Mohamed Abdelrahman Ibrahim (Kulliyah of Islamic Revealed Knowledge and Human Sciences, International Islamic University Malaysia., 2011)
يتوخى هذا البحث تقويم الجزء الأول من كتاب "مفتاح العربية " موعة من المؤلفين، للوقوف على ما يكتنفه من جوانب إيجابية، وما قد يشوبه من سلبيات، وذلك من خلال تحليل المضمون الذي روعي فيه ما ورد من أدبيات تعليم العربية للناطقين بغيرها. وقد حاول الباحث الإجابة عن عدة أسئلة، منها: كيف بنى المؤلفون كتام؟ وما إيجابيات الكتاب و ؟ ما سلبياته؟ و كيف يمكن الارتقاء بمستوى الكتاب؟ وقد وت صل الباحث إلى عدة نتائج، من أهمها: تنوع تدريبات الكتاب -إلى حد كبير - على نحو يلبي حاجات الدارسين، غير أن الكتاب يفتقر إلى ضبط عدد الكلمات الجديدة الواردة في كل درس. ********************************************************** This research aims at evaluation of the first part of the book “Miftah AlArbiah” , written by a group of authors, to find out its positive and negative aspects , by content analysis of those portions that contain literature for teaching Arabic language to non-native speakers. The researcher attempted to answer several questions, including: how the authors compiled their book? What are its advantages? What are its disadvantages? And how to improve the standard of the book? The researcher reached several conclusions; the most important among them is that the book carries diverse exercises - to a large extent - in a manner that meets the needs of learners. However, the book lacks in recording newly used words in every lesson. *********************************************************** Kajian ini bertujuan untuk menilai bahagian pertama buku “Miftah AlArbiah” , ditulis oleh satu kumpulan pengarang, untuk mengetahui aspek positif dan negatif, dengan menganalisis kandungan bahagian-bahagian yang mengandungi kesusasteraan untuk mengajar Bahasa Arab kepada yang tidak boleh bertutur Bahasa Arab. Penyelidik mencuba untuk menjawab beberapa soalan, termasuk: bagaimana penulis mengumpulkan buku mereka? Apakah kelebihannya? Apakah kekurangannya? Dan bagaimana untuk meningkatkan taraf buku ini? Penyelidik telah mencapai beberapa penyimpulan, yang paling penting di antara mereka adalah bahawa buku itu membawa latihan kepelbagaian- bagi sebahagian besar- dalam cara yang memenuhi keperluan pelajar. Walau bagaimanapun, buku ini kekurangan untuk merakam kata-kata baru dalam setiap pelajaran.