Draf rancangan struktur negeri Kedah 2035 (kajian semula) - Asmawi, M. Zainora (PlanMalaysia@Kedah, 2018)
Rancangan Struktur Negeri Kedah 2035 (RSNK 2035) disediakan berdasarkan kepada peruntukan Subseksyen 11(1) dan 11(2), Akta Perancangan Bandar dan Desa 1976 (Akta 172). RSNK 2035 akan menggantikan Rancangan Struktur Negeri Kedah 2020 (RSN 2020) yang telah diwartakan pada 3 Februari 2011; No. Warta: ‘No. 84 Kenyataan 68’. RSNK 2035 merupakan dokumen perancangan yang mengandungi gambar rajah utama dan penyataan bertulis bagi memberi panduan dan corak pembangunan fizikal Negeri Kedah. RSNK 2035 akan menjadi Dokumen Perancangan Strategik Fizikal Negeri selepas ia diwartakan. Fungsi RSNK 2035 adalah: 1. Memenuhi keperluan statutori di bawah Seksyen 8, Akta 172 2. Melengkapkan sistem perancangan bandar dan desa negara yang terdiri dari tiga peringkat iaitu Rancangan Fizikal Negara (RFN), Rancangan Struktur Negeri (RSN) dan Rancangan Tempatan (RT) 3. Menterjemahkan dasar-dasar RFN di dalam perancangan pembangunan fizikal negeri 4. Memandu dan menyelaras perancangan di peringkat daerah (Rancangan Tempatan) 5. Membentuk matlamat, dasar dan cadangan terhadap pembangunan sosio ekonomi dan persekitaran negeri 6. Membentang isu-isu perancangan dan keputusan kepada Jawatankuasa Perancang Negeri (JPN) dan orang ramai 7. Menyediakan asas bagi menyelaras keputusan agensi kerajaan dan swasta RSN Kedah 2035 boleh diubah dan dikaji semula selaras dengan peruntukan Subseksyen 11(1) dan 11(2), Akta Perancangan Bandar dan Desa 1976 (Akta 172).