Perkahwinan bawah umur: Perlu dibimbangi? - Shalihin, Mohd Shaiful Ehsan (Malaysian Medical Gazette, 2018)
Beberapa hari yang lalu, negara kita dikejutkan sekali lagi dengan berita perkahwinan yang melibatkan seorang kanak-kanak perempuan. Namun apa yang lebih membimbangkan, kanak-kanak itu baru berusia 11 tahun dan merupakan antara pengantin perempuan termuda yang pernah dilaporkan di Malaysia. Berikutan dari itu, pelbagai spekulasi didengari berkenaan isu rentetan dari perkahwinan itu. Biarpun perkahwinan di kalangan kanak-kanak pernah berlaku di Malaysia, namun hakikatnya ianya boleh dianggap menyalahi undang-undang apatah lagi jika tidak didaftarkan. Sejak dari itu, masyarakat mula mengambil tahu akan perkembangan kes ini. Mari kita selidik apa itu perkahwinan bawah umur dan mengapa masyarakat umum perlu ambil tahu…..?