Jangkitan Japanese Encephalitis (JE): sejarah yang Kian berulang! - Shalihin, Mohd Shaiful Ehsan (Malaysian Medical Gazette, 2018)
Beberapa hari yang lalu, negara kita dikejutkan sekali lagi dengan penularan penyakit Japanese Encephalitis atau JE di Sarawak. Sejak awal tahun ini, sebanyak lima kes jangkitan telah dilaporkan iaitu menyamai separuh daripada jumlah keseluruhan kes berbanding tahun lalu. Jumlah ini dikhuatiri makin meningkat dan penyakit ini boleh merebak menjadi wabak jika tidak dibasmi. Jangkitan yang suatu masa dahulu terkawal dan jarang diperkatakan kini mula menghantui corak dan statistik jangkitan penyakit di dalam negara kita – seiring dengan kemunculan kembali jangkitan penyakit berjangkit yang lain. Justeru langkah berjaga-jaga telah diambil berat oleh Kementerian Kesihatan Malaysia termasuk memantau status imunisasi JE di kalangan golongan sasar iaitu remaja. Masyarakat umum juga boleh membantu dengan mengambil tahu berkenaan penyakit JE serta mengamalkan langkah pencegahan. Justeru, mari kita kenali apa itu JE?