مظاهر التسامح الإسلامي مع غير المسلمين: دراسة تحليلية = Islamic tolerance with non-Muslims = Toleransi Islam dengan bukan Islam: satu kajian analitikal - Mohd Amin Sa'i, Zana; Mustapha, Maziah; Mohd Daud, Noor Amali (IIUM Press, International Islamic University Malaysia, 2017)
This research strives to explore various forms of Islamic tolerance with non-Muslims. The researcher employed inductive and analytical methods to look into the Qur’anic verses, authentic Prophetic traditions, commentaries and views of erudite scholars in the field to unveil aspects of tolerance. The study found that the tolerance with non-Muslims in Islam is based on a set of principles endorsed by the Sharīʿah. The principles are: Freedom of religion, moderation, abolition of caste systems and racism, comprehensive compassion, fulfillment of covenants and treaties, and coexistence and guidance. These principles are explained in detail the paper. And how these principles are related to the notion of tolerance with non-Muslims is also scrutinized. *************************************************** يهدف هذا البحث إلى بيان مظاهر التسامح الإسلامي مع غير المسلمين، وذلك باستخدام المنهج الاستقرائي والتحليلي، حيث قام الباحث باستقراء الآيات القرآنية، والأحاديث النبوية الصحيحة، وتفسيرها، وتحليلها وفقًا للتفاسير المعتبرة وأقوال العلماء الراسخين في هذا المجال، وإجلاء وجه التسامح فيها، وقد توصل الباحث إلى أن المظاهر الرئيسة للتسامح الإسلامي مع غير المسلمين هي مجموعة من المبادئ المقررة في الشريعة، وهي حرية العقيدة، والوسطية، وإلغاء الطبقية والعنصرية، والرحمة الواسعة، والوفاء بالعهود والمواثيق، والمعايشة، والهداية، فيتطرق البحث إلى هذه المباديء وكيفية علاقتها بالتسامح مع غير المسلمين. ***************************************************** Kajian ini menerokai pelbagai bentuk toleransi Islam dengan bukan Islam. Penyelidik menggunakan kaedah-kaedah induktif dan analisis untuk memahami ayatayat Al-Quran, hadis-hadis sahih, ulasan dan pandangan golongan intelek yang berpengalaman dalam bidang ini untuk memperkenalkan aspek-aspek toleransi tersebut. Kajian ini mendapati bahawa toleransi Islam dengan bukan Islam adalah didasari oleh satu prinsip yang bertepatan dengan Sharīʿah. Antara prinsip tersebut adalah: Kebebasan beragama, kesederhanaan, pemansuhan sistem kasta dan perkauman, belas kasihan komprehensif, pemenuhan perjanjian, dan kewujudan bersama serta bimbingan. Dalam kajian ini, prinsip-prinsip ini dan kaitannya dengan teleransi bukan Islam akan dijelaskan secara terperinci dan diteliti dengan mendalam.