10 cara untuk menyampaikan keadaan kesihatan kepada pesakit dengan lebih baik - Shalihin, Mohd Shaiful Ehsan (Malaysian Medical Gazette, 2017)
Itu adalah antara ungkapan yang amat sukar untuk dimulakan oleh pihak doktor ketika ingin menyampaikan berita yang agak kurang menyenangkan kepada pesakit. Ya, ini lebih melibatkan sesuatu yang boleh mengubah masa depan seseorang termasuklah nyawa seperti ketumbuhan mahupun kualiti kehidupan dan stigma masyarakat seperti jangkitan kuman virus HIV (Human Immunodeficiency Virus). Namun, sebagai pengamal perubatan, kita sebenarnya tidak akan dapat lari daripada memberitahu keputusan dan maklumat berkaitan penyakit yang telah disahkan dihidapi oleh pesakit setiap hari. Oleh itu, persediaan yang sesuai amatlah perlu dalam menghadapi situasi ini. Terdapat beberapa langkah yang boleh diikuti: