Aku tanya apa khabar? - Shalihin, Mohd Shaiful Ehsan (Malaysian Medical Gazette, 2017)
Pernahkah kita mendengar ‘Kualiti kehidupan bergantung kepada kualiti komunikasi’? Ya, komunikasi yang berkesan mampu menghasilkan kehidupan yang lebih bermakna dan bahagia. “Apa khabar hari ini?” Itu antara permulaan perbualan yang diungkapkan oleh sesetengah pihak doktor di klinik apabila berjumpa dengan pesakit kronik mereka yang datang mendapatkan rawatan susulan. Sesungguhnya pertanyaan umum seperti itu mampu memberi respons yang lebih meluas daripada pesakit, tidak sahaja tertumpu kepada tahap kawalan penyakit fizikal semata-mata, tetapi juga emosi mereka pada masa itu. Selain mengeratkan persefahaman antara doktor dan pesakit, ianya juga membuatkan pesakit berasa lebih dihargai dan lebih terbuka untuk menceritakan keadaan dan masalah baru mereka. Ini secara tidak langsung menggalakkan pesakit memberitahu sekiranya mereka dalam keaadaan tertekan ataupun tidak. Ya, ini antara strategi yang telah dan perlu kami ambil ketika mengendalikan pesakit di klinik-klinik kesihatan. Antara cara lain termasuklah bertanya secara khusus dan ringkas kepada MEREKA YANG BERISIKO UNTUK mendapat tekanan berkenaan gejala kemurungan sekiranya mereka masih belum menceritakan keadaan mereka kepada pihak doktor SEPERTI perasaan sedih atau rungsing.