Pukul berapa nak pantau gula (BSP) ketika Ramadhan? - Shalihin, Mohd Shaiful Ehsan (Malaysian Medical Gazette, 2017)
Pernahkah anda disarankan oleh pihak doktor untuk memantau bacaan gula, iaitu sebelum dan selepas makan sebagai langkah melihat kawalan kencing manis? Anda disuruh melakukan pemantauan berkala blood sugar profile (BSP) di klinik desa ketika mengandung? Iaitu sebelum makan pagi, makan tengahhari, makan malam dan sebelum tidur? Namun bagaimana pula rutin pemantauan ini ketika Ramadhan yang mana tiada istilah makan pada waktu siang….perlukah bacaan awal pagi dan tengahhari diteruskan? Itu adalah persoalan yang sering ditanya, bukan sahaja oleh pihak pesakit tetapi juga pihak doktor dan staf kesihatan itu sendiri. Berikut adalah waktu yang disarankan untuk melakukan pemantauan, terutama bagi mereka yang mengambil rawatan insulin ketika berpuasa Ramadhan