Kanser saluran hempedu: Mungkin boleh terjadi pada anda? - Shalihin, Mohd Shaiful Ehsan (Malaysian Medical Gazette, 2017)
Kanser Saluran Hempedu atau dikenali sebagai Cholangiocarcinoma merupakan kanser yang jarang berlaku dan jarang juga diperkatakan. Hampir 3 peratus daripada kanser yang melibatkan organ dan saluran pemakanan melibatkan kanser saluran hempedu. Ianya melibatkan ketumbuhan yang berlaku pada saluran hempedu samada di dalam hati atau berdekatan dengan hati.