I.K.H.L.A.S. rawatan kencing manis - Shalihin, Mohd Shaiful Ehsan (Malaysian Medical Gazette, 2016)
Ramai di antara pesakit kencing manis seringkali beranggapan rawatan kencing manis hanyalah bergantung pada ubat-ubatan. Ini menyebabkan mereka berasa hilang keyakinan dalam mendapatkan rawatan dan seringkali memikirkan kesan sampingan berbanding kebaikan yang bakal diperolehi. Tak kurang juga ada diantara pesakit yang merasakan diri mereka tiada peranan khusus dalam membantu mengawal serta menstabilkan bacaan gula mereka. Adakah rawatan kencing manis begitu hambar?