Pengesanan awal gejala kemurungan bermula dengan anda dan komuniti #ReachOut - Shalihin, Mohd Shaiful Ehsan (Malaysian Medical Gazette, 2016)
“Encik, Apa khabar hari ini?” Itu antara permulaan perbualan yang diungkapkan oleh sesetengah pihak doktor di klinik apabila berjumpa dengan pesakit kronik mereka yang datang mendapatkan rawatan susulan. Sesungguhnya pertanyaan umum seperti itu mampu memberi respons yang lebih meluas dari pihak pesakit, tidak sahaja tertumpu kepada tahap kawalan penyakit fizikal semata-mata, tetapi juga emosi mereka pada masa itu. Selain mengeratkan persefahaman antara doktor dan pesakit, ianya juga membuatkan pesakit berasa lebih dihargai dan lebih terbuka untuk menceritakan keadaan dan masalah baru mereka. Ini secara tidak langsung menggalakkan pesakit memberitahu sekiranya mereka dalam keaadaan tertekan ataupun tidak. Ya, ini antara strategi yang telah dan perlu kami ambil ketika megendalikan pesakit di klinik-klinik kesihatan. Cara lain termasuklah bertanya secara khusus dan ringkas kepada MEREKA YANG BERISIKO mendapat kemurungan berkenaan gejala kemurungan sekiranya mereka masih belum berceritakan keadaan mereka kepada pihak doktor.