Difteria: Sejarah kini berulang kembali - Shalihin, Mohd Shaiful Ehsan (Malaysian Medical Gazette, 2016)
Baru-baru ini negara kita digemparkan dengan berita kematian seorang kanak-kanak perempuan berusia 7 tahun meninggal dunia akibat jangkitan bakteria difteria. Sehubungan dengan itu juga, ramai di antara kita buat pertama kalinya mendengar perkataan difteria di media massa ataupun mengimbau kembali jangkitan difteria yang sudah lama tidak diperkatakan. Mengapa?