Rakan saya dijangkiti TB, perlukah saya diperiksa? - Shalihin, Mohd Shaiful Ehsan (Malaysian Medical Gazette, 2016)
Itu adalah antara soalan yang seringkali dikemukakan oleh masyarakat umum ketika mendapat tahu mereka pernah berhubung secara langsung atau tidak langsung dengan pesakit yang telah disahkan mengihdapi penyakit tuberkulosis. Namun, siapakah sebenarnya yang perlu disaring?