Bauksit dan anda - Shalihin, Mohd Shaiful Ehsan (Malaysian Medical Gazette, 2016)
Perlombongan adalah perlu bagi membekalkan sumber galian dan logam yang diperlukan oleh industri dan keperluan serantau. Namun, perlombongan yang tidak terancang akan mengakibatkan pencemaran dan kemusnahan ekosistem sedia ada. Perlombongan bauksit menyumbang kepada pengeluaran dan penghasilan bijih aluminium. Namun, adalah penting untuk kita mengenalpasti apakah kesan pendedahan bauksit yang berterusan kepada penduduk setempat.