Suntikan insulin: Bukanlah satu kegagalan tetapi suatu pencapaian! - Shalihin, Mohd Shaiful Ehsan (Malaysian Medical Gazette, 2015)
Pesakit kencing manis seringkali dikatakan tidak bijak mengawal pengambilan gula lalu menyebabkan bacaan gula mereka tidak terkawal. Malah, apabila mereka dinasihati untuk menggunakan insulin, ianya seringkali dilihat sebagai satu HUKUMAN kepada “kegagalan” mereka untuk mengawal gula. Ianya seperti suatu titik akhir dalam kisah kencing manis mereka malah sering digambarkan sebagai satu mimpi ngeri.