Selamat Hari Malaysia: Kedudukan kesihatan Malaysia - Shalihin, Mohd Shaiful Ehsan (Malaysian Medical Gazette, 2015)
Malaysia ditubuhkan pada tahun 1963, merangkumi Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak. Kini Malaysia berusia 52 tahun dan masih terus membangun. Sejak penubuhannya, Malaysia telah mencapai pelbagai kejayaan dan mencipta nama di persada antarabangsa. Perkhidmatan kesihatan di Malaysia juga telah mencapai tahap yang optima, daripada pertambahan bilangan hospital pakar kerajaan kepada penambahbaikan perkhidmatan kesihatan primer untuk keperluan masyarakat setempat. Namun bagaimana dengan hasil pencapaian kesihatannya berbanding negara-negara lain? Cemerlang? Memuaskan? Atau Juara?