“Doktor, ubat saya macam mana masa puasa Ramadhan?” - Shalihin, Mohd Shaiful Ehsan (Malaysian Medical Gazette, 2015)
Berpuasa di bulan Ramadhan adalah kewajiban bagi semua orang Islam bagi mereka yang berkemampuan, tidak terkecuali bagi mereka yang mempunyai penyakit-penyakit kronik selagi tidak memudaratkan kesihatan mereka. Sebahagian daripada aktiviti berpuasa termasuklah mencegah diri dari makan dan minum dari waktu terbitnya fajar hingga terbenamnya matahari, iaitu sekitar 5.30 pagi sehingga 7.30 malam jika di semenanjung Malaysia. Ini termasuklah mencegah dari mengambil ubat pil ke dalam mulut mereka di dalam tempoh tersebut. Justeru, jadual pemakanan dan perubahan dos yang terbaru perlu diberitahu oleh para pegawai perubatan mahupun pegawai farmasi dalam lawatan pesakit terakhir di klinik-klinik kesihatan mahupun hospital sebelum memasuki bulan Ramadhan. Artikel ini diharap dapat memberi pemahaman kepada semua pesakit yang akan berpuasa