Kita semua adalah perokok! - Shalihin, Mohd Shaiful Ehsan (Malaysian Medical Gazette, 2015)
Sedarkah anda, bahawa kita semua adalah “Perokok”? Apa perlu dilakukan? Adakah anda merasakan jumlah perokok di dunia umumnya dan di Malaysia khususnya semakin berkurangan? Adakah anda yakin bahawa masyarakat dunia semakin sedar akan bahaya merokok? Anda yakin usaha mengekang gejala merokok sangat berkesan? Adakah anda rasa duduk di rumah masih selamat? Anda tidak perlu berasa bimbang? Anda ternyata silap besar! Statistik menunjukkan peratusan perokok tegar semakin meningkat biarpun penigkatan penyakit tidak berjangkit seperti serangan jantung dan kegagalan buah pinggang kini amat membimbangkan. Secara global, peningkatan perokok di dunia amat berleluasa terutama di kalangan remaja. Ini telah menyebabkan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengambil langkah drastik pada 2013 dengan menyarankan pengharaman iklan merokok di media dan penghapusan segala bentuk tajaan berunsur rokok. Sehingga 2013, hampir lebih ribuan juta perokok terdapat di seluruh dunia. Ini seiring dengan data di Malaysia di mana peratusan perokok meningkat kepada hampir 25% dan merupakan angka yang tertinggi sejak Tinjauan Kesihatan Kebangsaan (NHMS) 2006.