Waswas dan kecelaruan obsesif kompulsif (Obsessive-Compulsive Disorder): tinjauan ringkas tentang kajian, pandangan dan rawatan psikiatri kontemporari dan pendekatan Ulama Islam silam - Md Rosli, Ahmad Nabil (2017)
Artikel ini membincangkan tentang kecelaruan obsesif-kompulsif yang bertemakan agama (religious obsessive-compulsive disorder) – atau juga dikenal sebagai waswas – menerusi kaca mata psikiatri kontemporari dan sarjana Muslim silam. Tulisan ini meninjau punca dan rawatan psikiatri moden berserta kekangan yang dihadapi bagi merawat pesakit yang menghidapinya. Iktibar daripada pemahaman dan pendekatan ulama Muslim silam akan dibentangkan. Rawatan yang menyatupadukan kedua-dua pendekatan ini akan dirumus dan dipamerkan menggunakan laporan kes klinikal.