Season four: the second jahiliyyah episode 46: batu bersurat - Yaacob, Solehah@Nik Najah Fadilah (2018)
Sesudah kematian isa a.s pihak Rom dan Byzantin serta sassania atau Persia cuba meluaskan takluk pemerintan mereka antaranya tanah jazirah Arab telah menjadi medan menunjukkn kekuasaan antaranya Petra, Nabatean dan Palmyra Syria. Oleh itu terdapat beberapa pengaruh asing dalam penulisan abjad-abjad Arab. Sejarah tentang asal usul tulisan arab masih lagi menjadi topik perbincangan hangat di kalangan ahli bahasa, ahli sejarah dan orientalist walaupun sudah 1437 tahun Islam sudah menapak di atas muka bumi ini. Jika dilihat terdapat beberapa kajian yang telah dibuat bahawa abjad Arab (arabic alphabet) ini telah berubah dari seabad ke abad yang lain. Dipercayai bahawa tulisan arab berasal dari tulisan Nabatean yang di berubah-ubah samada dari abjad Aramaiah yang berasal dari abjad phoenician yang mana menghasilkan revolusi terhadap abjad Hebrew dan abjad Greek (yang kemudian bertukar menjadi abjad Roman).