Season Four: the second jahiliyyah episode 45 perbezan di antara bahasa Arab dan Akkadi Byblon - Yaacob, Solehah@Nik Najah Fadilah (2018)
Dalam episod musim pertama yang lepas kita telah membincangkan persoalan batu bersurat epik Gilgamesh yang telah ditulis sebelum 4000 sebelum masehi. Perbincangan tentang batu bersurat ini merupakan isu hangat di antara ahli sejarah terutamanya ahli sejarah bahasa. Terdapat dua golongan yang mendakwa tentang bahasa yang ditulis di atas batu epik tersebut; golongan yang pertama mendakwa batu tersebut telah ditulis dalam bahasa Sumeria, manakala golongan kedua pula mengatakan bahawa ia ditulis di dalam Akkadi atau juga disebut Akkadi Byblon. Sekiranya ditulis di dalam bahasa Sumeria maka batu ini bukan ditulis oleh Semitik, ini kerana Sumeria bukan berasal dari keturunan Sam. Sekiranya ia ditulis dalam bahasa Akkadi bermakna ia ditulis oleh orang Semitik yang berasal dari keturunan Sam seperti Aram, Ibrani, Arab, Akkad dan selainnya.