Season four: the second jahiliyyah episode 44 asal usul bangsa Arab - Yaacob, Solehah@Nik Najah Fadilah (2018)
Administrative documents and records; Non academic/non-scholarly outputs Kajian ilmiah yang memberi tumpuan kepada evolusi bahasa semitik dalam usaha untuk menunjukkan kumpulan bahasa yang berkembang daripada bahasa Ibrani, Phoenician, Hebrew, Arab, Yaman, Babylonia, dan Assyria. Kajian-kajian lain telah mengkaji sejarah orang-orang arab berkenaan dengan tuntutan mereka sebagai keturunan ismael, metodologi salasilah arab, dan lain-lain mesopotamia purba terus menambat hati ahli sejarah, ahli bahasa, ahli sosiologi, ahli geologi, dan ahli antropologi kerana ia dianggap buaian tamadun manusia.