Season four: The second jahiliyyah episode 41 Nabi Isa a.s (2) - Yaacob, Solehah@Nik Najah Fadilah (2018)
Sesetengah umat manusia mengatakan bahawa nabi isa as wafat? Justeru itu apa yang dimaksudkan dengan beliau diangkat ke langit? Persoalan ini sehingga kini masih diperdebatkan. Namun kalau kita kembali kepada ayat-ayat al-qur'an, akan jelaslah di mana nabi Isa sekarang ini. Ini perlu ditekankan, agar umat Islam tidak terpengaruh imbas paham yang mengatakan bahawa nabi Isa telah wafat dan wafatnya untuk menebus dosa-dosa manusia. Dalam Islam tidak dikenal istilah penebusan dosa, begitu juga dosa asal iaitu perbuatan nabi Adam a.s ketika memakan buah khuldi di syurga, kemudian Allah subhanahu wa ta'ala menghukumnya bersama Hawa turun ke bumi. Sebab setiap manusia bertanggung jawab terhadap amalnya sendiri-sendiri.