Season three: the land episode 39: Palestin bumi anbiya' menjadi rebutan - Yaacob, Solehah@Nik Najah Fadilah (2018)
Palestin merujuk kepada tanah bahagian barat daya Syam. Palestin terletak di persisiran laut Meditteranien di Asia barat. Merupakan bulatan penyambung antara Asia dan Afrika sepertimana keistimewaannya yang dekat dengan eropah. Sempadan utaranya bertemu Lubnan, timur lautnya Syria, timurnya Jordan dan selatannya Mesir. Keluasan Palestin yang diiktiraf mencecah 27 ribu km persegi. Palestin menikmati cuaca iklim laut meditteranian