Season three: the land episode 38: bangsa Arab yang asal (Proto Arab) - Yaacob, Solehah@Nik Najah Fadilah (2018)
Sesudah berlaku penghijrahan anak cucu nabi Nuh a.s. Yafit, Sam dan Ham di lembah Mesopotamia, Pmaka bumi palestin antara wilayah terawal yang diduduki oleh manusia. Bangsa Kanaan merupakan penduduk terawal di bumi Palestin. Mereka inilah bangsa Aarab yang mencipta huruf al-hijaiyyah al-alibaiyyah. Kaedah tulisan ini telah ditiru oleh orang-orang phioeniq (yang juga merupakan saudara bangsa Kanaan) yang kemudian tulisan ini ditiru oleh bangsa Greek dan Latin. Proses evolusi penulisan ini berterusan sehinggalah ke kurun ke tujuh selepas masehi.