Season three: the land episode 37: pertelingkahan asal usul nama nama kaum Arab di kalangan ahli sejarah purba - Yaacob, Solehah@Nik Najah Fadilah (2018)
Para ahli sejarah purba telah berselisih pendapat tentang nasab Tosam dan Jadis cucu kepada Aram bin Sam bin Nuh. Sesetengah berpendapat bahawa Tosam itu cicit Sam anak kepada Lawid bin Aram , dan pandangan lain pula mengatakan bahawa beliau anak kepada Lawid bin Sam. Kenapa ada pertikaian begini? Ini berkemungkinan bermula dari maklumat taurat yang telah diubah.