Season three Episode 36 - Luqman Al-Hakim - Yaacob, Solehah@Nik Najah Fadilah (2018)
Siapakah Luqman Al-Hakim yang telah disebut di dalam al-Quran ini, Surah Luqman: 12, 31?Mengikut pandangan ahli sejarah islam beliau berasal dari kabilah aad sebagaimana telah disebut dalam syair-syair jahili dan kisah-kisah bangsa Arab.Kenapa digelar `al-Hakim`? Kisah Luqman Al-Hakim. Ini memang terkenal di kalangan orang-orang Arab jahiliyyah dan mereka mengenalinya sebagai seorang yang bijaksana sehingga al-Quran mengelarkannya dengan nama `Al-Hakim` Surah Luqman ayat 12 dan 31 ولقدآتينا لقمان بالحكمة .