Season three: the land episode 34: Nabi Sulaiman (1) - Yaacob, Solehah@Nik Najah Fadilah (2018)
Setelah kita dasari beberapa pertelingkahan maklumat yang dibawa oleh Taurat dan pendapat para ahli sejarah serta ahli-ahli kitab, jelas kepada kita bahawa maklumat Taurat telah diubah terutama dari sudut asal usul Arab al-baidah yang pertama, iaitu sebelum القهطانيون أو اليقطانيون di mana mereka ini adalah anak-anak cucu Aabir. Atau sebelum bani Israel ataupun sebelum nabi brahim a.s. lagi! Manakala ahli kitab seperti ibn Kalbi dan ahli-ahli sejarah yang berpendapat bahawa nasab dari Aram atau Iram sebahagiannya adalah berbangsa Arab.