Season three: the land episode 33: panddangan kitab-kitab tua selain Taurat dan Injil terhadap sejarah kenabian nabi-nabi - Yaacob, Solehah@Nik Najah Fadilah (2018)
Maklum mengetahui bahawa segala cerita tentang nabi-nabi dan sejarah mereka berdasarkan apa yang disebut di dalam Taurat, Injil dan Quran. Al-Quran pada zahirnya telah menyebut dan menceritakan kisah-kisah anbiya` ini berdasarkan fakta dan keterangan yang kukuh. Manakala Torah & Bible telah menerangkan sesuatu isu tentang kisah-kisah kenabiaan itu kadang-kadang agak terlalu terperinci sehingga kurang bersandarkan nas-nas bahasa. Sebagai contoh kisah-kisah israeliyyat yang ditokok tambah untuk menyedapkan cerita.