Season three: the land episode 30: nabi Musa a.s (1) - Yaacob, Solehah@Nik Najah Fadilah (2018)
Zaman kelahiran nabi Musa a.s adalah sebelum zaman kegemilangan tamadun Greek. Mengikut pendapat Prof. Jurji Zaidan yang berasal dari lubnan dalam bukunya `Tarikh al-Adab al-Arabi` berpendapat bahawa zaman Greek terbahagi kepada 7 bahagian; bahagian pertama zaman kegelapan yang bermula pada 900bc-700bc, kedua zaman bermulanya tamadun 700bc-500bc, ketiga zaman keemasan 500bc-323bc, keempat Alexander the great 323bc-146bc, zaman Rom dan Yunani 146bc-550sm dan akhir sekali zaman Byzantin 550sm-1453sm.