Season three: The land Episode 29 - Kritikan orientalist terhadap ketuanan Semananjung Arab - Yaacob, Solehah@Nik Najah Fadilah (2018)
Semenanjung Arab yang terletak di antara benua Asia dan Eropah merupakan jantung peradaban dunia. Ini kerana segala perihal pembentukkan sejarah manusia dan perkembangan identiti sesuatu bangsa ternyata bermula di Lembah Mesopotamia yang terletak di antara pertemuan dua sungai iaitu sungai Tigris dan Euphrate. Dakwaan sesetengah orientalist mengatakan bahawa tulisan yang paling terawal dijumpai di atas batu bersurat yang di jumpai di Iraq pada 1871 oleh Sir George Smith adalah dalam bahasa Sumeria yang ditulis dalam tulisan Mismariah (tulisan paku). Mereka mendakwa bahawa orang-orang Sumeria ini bukan dari golongan bangsa Semitik bahkan berasal dariEeropah. Bagi penulis apa pun dakwaan mereka sudah tentu ada sebab tertentu. Namun penulis melihat perbincangan isu ketuanan Semenanjung tanah Arab ini boleh dilihat kepada sejarah perkembangan bahasa.