Effect of functionalised and non-functionalised carbon nanotubes-urea fertilizer on the growth of paddy - Mohamed Yatim, Norazlina; Shaaban, Azizah; Dimin, Mohd Fairuz; Yusof, Faridah; Abdul Razak, Jeefferie (Universiti Sains Malaysia, 2018)
Peranan tabung karbon nano berdinding banyak (MWNTs) dan functionalised tabung karbon nano berdinding banyak (fMWNTs) dalam meningkatkan keberkesanan baja urea (UF) untuk pertumbuhan MR219 padi tempatan diselidiki. MWNTs dan fMWNTs telah digabungkan dengan UF untuk menghasilkan baja urea-tabung karbon nano berdinding banyak (UF-MWNTs) dengan tiga keadaan yang berbeza, dikodkan sebagai FMU1 (0.6 wt.% fMWNTs), FMU2 (0.1 wt.% fMWNTs) dan MU (0.6 wt.% MWNTs. Padi MR219 telah ditanam secara sistematik mengikut prosedur yang dilakukan oleh Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI). Prosedur ini dijalankan di dalam pot di bawah pendedahan cahaya matahari secara semula jadi dengan teknik pembajaan sebanyak tiga kali, selepas tabur (HLT) iaitu pada 14, 35 dan 55 hari. Menariknya, didapati bahawa pertumbuhan padi dengan pembajaan FMU1 dan FMU2 telah meningkat dengan ketara sebanyak 22.6% dan 38.5% berbanding pertumbuhan padi dengan pembajaan MU. Juga, padi yang dibaja dengan FMU 1 menghasilkan 21.4% bilangan tangkai yang lebih tinggi dan hasil bijirin 35% lebih tinggi daripada MU, manakala padi yang dibaja dengan FMU 2 memberikan nilai 28.6% dan 36% lebih tinggi jumlah tangkai dan hasil bijirin daripada MU. Ini telah menunjukkan kelebihan fMWNTs ke atas MWNTs untuk digabungkan dengan UF sebagai baja. Komposisi kimia dan kajian morfologi UF-MWNTs yang telah dicirikan oleh FTIR dan FESEM menunjukkan kejayaan dan kesebatian campuran gabungan UF dengan fMWNTs