Season two: the kingdoms episode 25: Yusuf 1 - Yaacob, Solehah@Nik Najah Fadilah (2018)
Nabi Yusuf a.s merupakan putera nabi ya`qub yang ke tujuh daripada dua belas petara puteri nabia'qub as. Merupakan anak dari istri nabia'qub yang bernama Rahil. Dari ibu Rahil ini nabi Yusuf juga mempunyai adik bernama Benyamin. Nabi yusuf dianugerahi wajah yang sangat tampan oleh Allah swt, juga dengan tubuh yang tegap sehingga boleh membuat para wanita terpesona kepadanya. Kisah cerita nabi Yusuf as ada dalam satu surat penuh dalam al Qur an yang bernama surat Yusuf. Disebutkan bahawa sebab turunnya surat Yusuf adalah kerana orang orang Yahudi meminta kepada Rasulullah saw untuk menceritakan kepada mereka kisah nabi Yusuf a.s. Kisah nabi Yusuf a.s telah mengalami perubahan pada sebahagian dan terdapat beberapa penambahan. Kemudian Allah swt menurunkan satu surat penuh yang secara terperinci menceritakan kisah nabi Yusuf