Season two: the kingdoms episode 17: Pompeii - Yaacob, Solehah@Nik Najah Fadilah (2018)
Persamaan kisah kaum nabi Luth dan sejarah kota Pompeii. Sejarah Pompeii berlaku sekitar 23 Ogos tahun 79 masihi, kawasan ini terletak di sebelah tenggara kota napoli dan sekarang berada di wilayah campania, Italia. Pompeii musnah oleh letusan gunung vesuvius. Debu letusan gunung tersebut telah melenyapkan kota Pompeii dengan segala isinya sedalam beberapa kaki menyebabkan kota tersebut hilang selama 1,600 tahun sebelum ditemukan kembali dengan tidak sengaja.