Season two: the kingdoms episode 15: Code Hamurabbi - Yaacob, Solehah@Nik Najah Fadilah (2018)
Hammurabi adalah raja keenam dalam dinasti Babylon, yang memerintah di tengah mesopotamia (kini iraq) dari 1894 ke 1595 sm keluarganya berasal dari orang Amori, satu suku separa nomad di barat Syria, dan namanya mencerminkan campuran budaya: Hammu, yang bermaksud "keluarga" dalam Amori, digabungkan dengan rapi, yang bermaksud "besar" dalam Akkadia. Bahasa ini dikenali sebagai bahasa Babylon.