Season one: The beginning of the universe and the Big Bang Episode 11: Akkadiah - Yaacob, Solehah@Nik Najah Fadilah (2018)
Akkadi berasal dari makna Agade atau Akkad merupakan sebuah bandar yang terletak di selatan Mesopotamia yang tidak berapa jauh dariB. Raja yang terkenal adalah Raja Sargon yang mula memerintah pada tahun 2300 bc. Hasil dari pemerintahannya bahasa Akkadi berkembang di bahagian utara yang dikenali sebagai dialek Mari dan Eblaberasal dari Lahjah Akkadi. Sejarahnya bermula pada pertengahan kurun 4000 sebelum masehi. Mereka mula berhijrah dari Semenanjung Arab kemudian menetap di sepanjang perairan sungai Furat. Dinamakan Akkadiah kerana bandar mereka dikenali sebagai `Akkad`. Penghijrahan mereka ini merupakan permulaan sejarah terawal penghijrahan bangsa Semitik. Kerajaan Akkadiah yang terawal dikenali sebagai negeri `Akkad`.