Season one: The beginning of the universe and the Big bang Episode 10 Sumerian; Siapakah mereka? - Yaacob, Solehah@Nik Najah Fadilah (2018)
Orientalist Samuel Noah Kramer berpendapat di dalam bukunya `History Begins at Sumer` bahawa orang-orang Sumerian bukan berasal dari bangsa Semitik ataupun Indo-European bahkan mereka adalah satu kaum yang telah menetap lama di Mesopotamia. Jika begitulah pandangan beliau maka siapakah Sumerian ini? Adakah mereka dari anak-anak Yafit atau Ham?