Season one: The beginning of the universe nd the Big Bang Episode 9 Epik Gilgamesh(2) Persoalannya adakah terjemahan yang dikemukakan itu benar? - Yaacob, Solehah@Nik Najah Fadilah (2018)
Kerana terjemahan yang terawal di dalam bahasa Arab dilakukan oleh Prof. Taha Baqir pada tahun 1950 bersama sahabatnya Bashir Francis kemudian diterbitkan oleh jurnal `Sumer` dan mendapat pengiktirafan Penterjemahan kelas pertama jika dibandingkan penterjemahan yang dilakukan oleh Alexander Heider ,the Gilgamesh Epic pada than 1946 dan ancient near eastern texts 1950 yang mana terjemahannya adalah secara harfiah yang menampakkan kelemahan dalam menyampaikan maklumat.