Pindaan Akta Pemajuan Perumahan 2012 dan Akta Perumahan 1Malaysia: Satu analisis - Sufian, Azlinor (Dewan Bahasa dan Pustaka, 2012)
Makalah ini memberikan tumpuan pada pindaan Akta Pemajuan Perumahan pada tahun 2012 dan Akta Perumahan 1Malaysia 2012 yang kedua-duanya baru sahaja diisytiharkan pada 9 Februari 2012 yang lalu. Tujuan tulisan ini adalah untuk menganalisis dan menyampaikan isu undang-undang terkini yang berkaitan dengan undang-undang perumahan di Malaysia berdasarkan dua statut tersebut dengan menggunakan kaedah kajian secara kualitatif. Perbincangan dalam makalah ini akan membantu pemahaman terhadap pindaan undang-undang perumahan yang terbaharu sama ada memberikan perlindungan yang lebih baik kepada pembeli rumah ataupun tidak. Kata kunci: undang-undang perumahan, perumahan kos rendah, perumahan kos sederhana, pemaju perumahan, pembangunan perumahan.