Season four - The second Jahilliyyah Episode 40 - Nabi ISA A.S Episode four - Yaacob, Solehah@Nik Najah Fadilah (2018)
Perbincangan tentang bahasa apakah yang dipertuturkan oleh nabi Isa a.s merupakan satu tajuk yang berkaitan dengan penggunaan bahasa di dalam kitab Bible? Maklum telah ketahui bahawa bahasa Aramaik merupakan bahasa asal kitab bible. Kemudian ditulis ke bahasa-bahasa yang lain seperti bahasa Greek atau Yunani dan kemudian diterjemahkan ke bahasa Latin dan Inggeris. Persoalannya apakah bahasa percakapan nabi Isa a.s.? Kebanyakkan ahli bahasa yang berpendapat bahasa yang dipertuturkan oleh nabi isa a.s adalah Aramaik. Yang mana bahasa Aramaik merupakan salah satu bahasa semitik utara Mesopotamia. Namun ada yang berpendapat isa a.s bertutur dalam bahasa Siryani, apakah perbezaan antara bahasa Aramaik dan Siryani ini? Perbincangan tentang bahasa apakah yang dipertuturkan oleh nabi Isa a.s merupakan satu tajuk yang berkaitan dengan penggunaan bahasa di dalam kitab bible? Maklum telah ketahui bahawa bahasa aramaik merupakan bahasa asal kitab bible. Kemudian ditulis ke bahasa-bahasa yang lain seperti bahasa Greek atau Yunani dan kemudian diterjemahkan ke bahasa Latin dan Inggeris. Persoalannya apakah bahasa percakapan nabi isa a.s.? Kebanyakkan ahli bahasa yang berpendapat bahasa yang dipertuturkan oleh nabi Isa a.s adalah Aramaik. Yang mana bahasa aramaik merupakan salah satu bahasa Semitik utara Mesopotamia. Namun ada yang berpendapat Isa a.s bertutur dalam bahasa Siryani, apakah perbezaan antara bahasa Aramaik dan Siryani ini?