Season three: The Land - Episode one - Nabi Musa a.s - Yaacob, Solehah@Nik Najah Fadilah (2018)
Zaman kelahiran nabi Musa a.s adalah sebelum zaman kegemilangan tamadun Greek. Mengikut pendapat Prof. Jurji Zaidan yang berasal dari Lubnan dalam bukunya `T al-adab al-arabi`berpendapat bahawa zaman Greek terbahagi kepada 7 bahagian; bahagian pertama zaman kegelapan yang bermula pada 900bc-700bc, kedua zaman bermulanya tamadun 700bc-500bc, ketiga zaman keemasan 500bc-323bc, keempat Alexander the great 323bc-146bc, zaman Rom dan Yunani 146bc-550sm dan akhir sekali zaman Byzantin 550sm-1453sm.