Season One - The beginning of the universe: The Big Bang - Episode one - Yaacob, Solehah@Nik Najah Fadilah (2018)
Teori yg menjadi pegangan umum oleh para saintis berhubung permulaan alam semesta pada hari ini dikenali sebagai teori Big Bang. Mengikut kajian sains ia berlaku 12 hingga 14 billion tahun dahulu. Mengikut teori Big Bang, alamini pada asalnya bercantum padu kemudian berlaku letupan yang kuat. Teori ini pada asalnya dicadangkan berasaskan formula General Theoryof Relativity yang diutarakan oleh Albert Eistein pada tahun 1915. Kemudian pada tahun 1922 seorang pakar fizik Rusia, Alexander Friedmann, mengembangkan lagi teori ini dengan mengukuhkan lagi teori Big Bang ini. Pada 1929, seorang tokoh astronomi dari Amerika Edwin Hubble, telah menemui bukti-bukti kukuh yang menyokong teori Big Bang ini. Kewujudan gas helium dan sinaran radiasi secara seimbang di angkasa raya, menguatkan lagi teori Big Bang, di mana kajian mengenai tahap radiasi yang tinggi telah berlaku di angkasa raya telah ditemui oleh pakar astrofizik Amerika Arno Penzias dan Robert Wilson pada tahun 1965 dan penemuan in telah disahkan oleh pakar-pakar sains dari NASA pada tahun 1989-hingga 1993. (40 saat)